Oink... eikun moo!

Japanilainen Kobe nauta (saattaa sisältää sikaa)
Helsingin sanomat uutisoi 6.11.2012 että myös Suomeen on tuotu ja myyty nautana värjättyä sianlihaa.

Itseäni kiinnostaa hyvin paljon miten tälläinen voi mennä läpi. Mielenkiintoista on että 2 viikon sisällä Eviran "olemme aina oikeassa" kanta asiasta oli "On voinut tulla Suomeenkin", "Ei ole tullut eikä löytynyt Suomesta", "On tullut Ahvenanmaalle" ja lopuksi sitten vielä varmistuu todeksi. Jossakin on mätää jos huijauksen tehnyt firma tuo ensin lihan Ruotsiin, sieltä se rahdataan Suomeen tullin läpi, Suomessa se sitten viedään kauppaan, kauppias laittaa sen nätisti esille asiakkaille ja asiakkaat edelleen ostavat sen hymy suussa halpana nautana. Missään vaiheessa ei kellään herää ajatusta että onkohan tämä sittenkään nautaa? Ei edes koostumuksesta tai mausta? Eivätkö ihmiset tunnista lihaa? Vai voiko heille myydä ihan mitä vain rotan lihaa vapaana kasvatettuna Kobe beefinä? Herää myös ajatus että onko liha myyty niin vahvasti marinoituna että siitä ei enää tunnista mitä se on alunperin ollut. Eli siis vielä korkeammalla katteella, kun sekaan on heitetty vähän vettä, vehnäjauhoja ja maustetta.

Mitä tehdä kun kaupan ja pakettien selostukseen ei voi enää luottaa? Onneksi tämä on vain yksittäistapaus. Tai sitten ei, kun tälläisiä uutisia tulee vastaan vähintään kerran viikossa niin ulkomailta kun kotimaassakin ja ihanassa globaalissa maailmassamme samat tuotteet ovat joka tapauksessa niin meillä kuin muuallakin myynnissä. Pähkähullussa maailmassamme maissitortillat ovatkin vehnää, siat nautaa, lihatiskin tuoretavara viime viikon pakastetta, D-vitamiinipillerit jotain muuta ja guacamoledipissä on avokadoa noin "mielikuva avokadosta" verran. Ihmisten terveydellä ja hengellä leikitään rahan vuoksi kun kuluttaja ei voi tietää onko ruuassa jotain millä hän voi olla esimerkiksi kuolettavasti allerginen. Uskonnolliset ja muut syyt olla syömättä vielä tähän päällä lisäksi niin johan syntyy soppa.

Kuluttaja ei voi tässä muuta tehdä kai kun olla tarkkasilmäinen ja ilmoittaa ongelmista EVVKviralle ja muille tahoille. Tai soittaa Ilta-Sanomiin, joka tuntuu olevan normaali suomalaisten moraalinen kompassi nykypäivänä. Suosikaa tuoreita raaka-aineita ja tehkää itse mahdollisimman paljon alusta alkaen niin vältytte ikäviltä yllätyksiltä.

(Ps. nykypäivän riistotalouden hengessä varastin lehmän kuvan törkeästi netistä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti